Αναφορές

  • Τα σύγχρονα Τρόπαια χρονολογούνται στους αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης χρόνους. Στη θέση της σημερινής κωμόπολης υπήρχε μεσαιωνική πόλη πριν από το 1300 μ.Χ. με το όνομα Βερβίτσα, όνομα που οφείλεται σε Σλάβους που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Κατ' άλλους το όνομα προέρχεται από το όνομα Βέρβις, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το χαρακτηρισμό μιας ομάδας Βυζαντινών νόμων απόδοσης δικαίου. Η πόλη δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή της αρχαίας Θέλπουσας. Το 12ο και 13ο αιώνα το όνομα του χωριού Βέρβιτσα, πρέπει να ήταν σε χρήση παράλληλα με το όνομα "Άκοβα". Όταν μπήκε ο 20ος αιώνας το χωριό Βέρβιτσα μετονομάστηκε σε Τρόπαια.

    Από: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/tropaia.htm

  • Ο Γενάρχης των Δεληγιανναίων Πέτρος Λίτινος

    Ως βέβαιος γενάρχης των Δεληγιανναίων, φαίνεται να είναι ο Πέτρος Λίτινος (μέσα 15ου - αρχές 16ου αιώνα). Από την Θεσσαλονίκη όπου είχε εγκατασταθεί νωρίτερα η οικογένειά του ακολούθησε την εκστρατεία του Μωάμεθ Β΄ στην Πελοπόννησο στο διάστημα 1458–1460 ώς γραμματέας και διερμηνέας του Αλαήμπεη (αρχηγός ιππικού) Αχμέτ Αϊδίν Αγά. Με το τέλος της εκστρατείας και την κατάληψη της Πελοποννήσου ο Μωάμεθ δίνει ως φέουδο στον Αϊδίν Αγά την περιοχή της Άκοβας στην Γορτυνία Αρκαδίας. Ο Αϊδίν ιδρύει και εγκαθίσταται με τους στρατιώτες του τον συνοικισμό της Ντραΐνας (ή Δραΐνας) που βρίσκεται σήμερα μέσα στα όρια των Λαγκαδίων Αρκαδίας. Ο Πέτρος Λίτινος έλαβε γαίες από τον Αϊντίν και παντρεύτηκε την Νεράντζω Γρίβα, μέλος πανίσχυρης οικογένειας από τη Βερβίτσα (Τρόπαια). Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κρέσπη όπου και παρέμειναν μέχρι τον θάνατό τους. [4] [5]

    Ο Πέτρος Λίτινος απέκτησε δύο γιους, τον Σοφιανό και τον Ιωάννη, από τους οποίους προέρχονται οι δύο κλάδοι της οικογένειας Δεληγιάννη.

    Από:
    http://tinyurl.com/5rbf3fk

  • Όθεν λοιπόν του δίδεται το παρόν μας ενδεικτικόν δια να του γίνη χρηστόν προς τας εκδουλεύσεις, όπου ανήκει και υποφαινόμεθα την 25η Ιανουαρίου 1836 εν Βερβίτσα.
    Οι προκριτοκάτοικοι:
    Γιαννάκης Στασινόπουλος, Γεωργάκης Πανουτζόπουλος, Χρήστος Σπηλιόπουλος, Θανάσης Κωνσταντή, Κωνσταντής Σπηλιόπουλος, Σοφιανός Αθανασίου, Γιαννάκης Σταμάτη, Θανάσης Θεοδωράκη, Δημήτριος Σπηλιόπουλος, Παναγιώτης Λυμπερόλπουλος, Χρήστος Πετροπουλιάς, Γεωργάκης Παναγιωτάκης, Ασημάκης Πανάγου, Διονύσιος Θεοφανόπουλος, Μητρός Γρίβας, Πανούτσος Κωνσταντής, Νικόλαος Γεωργόπουλος, Δημητράκης Συριόπουλος, Διονύσιος Παρασκευάς, Σταύρος Ασημακόπουλος, Αναγνώστης Παπαγεωργίου, Θεόδωρος Κουντάνης.
    Το Δημαρχείο Θελπούσης επικυροί τη γνησιότητα των άνωθεν υπογραφών των προκριτοκατοίκων εν τη αυτή ημερομηνία 1836 εν Βερβίτσα.
    Ο Δήμαρχος Θελπούσης Τ.Σ. Χρήστος Στασινόπουλος